Milyen hold van ma? Holdnaptár 2023

Milyen hold van ma? Holdnaptár 2023

2023 holdnaptár

A Holdnak vannak fázisai, mert a Föld körül kering, ami miatt megváltozik a megvilágított rész. A Hold 27,3 nap alatt kerüli meg a Földet, de a holdfázis ciklusa (újholdtól újholdig) 29,5 nap. A Hold a plusz 2,2 napot „utoléréssel” tölti, mert a Föld körülbelül 45 millió mérföldet tesz meg a Nap körül, amíg a Hold egy Föld körüli keringést teljesít.

A Hold fázisai

Az újhold fázisában a Hold olyan közel van a Naphoz az égen, hogy a Föld felőli oldala nincs megvilágítva (1. pozíció az ábrán). Más szóval, a Hold a Föld és a Nap között van. Az első negyedévben a félig megvilágított Hold napnyugtakor van a legmagasabban az égen, majd körülbelül hat órával később nyugszik. Teliholdkor a Hold a Föld mögött van az űrben a Naphoz képest. Ahogy a Nap lenyugszik, a Hold úgy kel fel, hogy a Föld felé eső oldala teljesen ki van téve a napfénynek.

Készíthet makettet a Nap, a Föld és a Hold kapcsolatáról egy fényes lámpa, egy kosárlabda és egy baseball segítségével. Jelölj ki egy helyet a kosárlabdán, amely megfigyelőként ábrázol téged a Földön, majd játssz a Föld és a Hold különböző elrendezéseivel képzeletbeli Napod fényében.

Mikor van a Szüreti Hold?

Az őszi napéjegyenlőséghez legközelebb eső teliholdat általában „szüreti holdnak” nevezik, mivel fényes jelenléte az éjszakai égbolton lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy tovább dolgozzanak az őszi éjszakáig, learatva tavaszi és nyári munkájuk jutalmát. Mivel a napéjegyenlőség mindig szeptember végére esik, általában szeptemberben telihold van ezzel a névvel, bár egyes években az október eleji telihold kapja a „szüret” megjelölést.