Napelem előállítása a Hold porából

Napelem előállítása a Hold porából

Az űrkutatásban minden gramm számít, különösen, amikor a Holdra való utazásról van szó. Az Egyesült Államok Artemis-programja komoly erőfeszítéseket tesz ezen a téren. Jeff Bezos, az Amazon alapítója, továbbá a világ egyik leggazdagabb embere által alapított űrvállalatnak, a Blue Origin-ek, pedig most olyan technológiát sikerült kifejleszteni, amely forradalmi lehet az űrbe szállított rakományok racionalizálása terén. A másik forradalmi kutatásuk a napelem előállítása a Hold porából.

Napelemek a Hold porából

A Blue Origin közleménye szerint a Blue Alchemist programjuk keretében 2021 óta dolgoztak egy olyan módszer kidolgozásán, amely lehetővé teszi a Hold porából való napelemek, napelemes rendszerek és elektromos vezetékek előállítását. Most elérték azt a pontot, ahol sikerült működőképes napelem prototípust létrehozni egy holdpor szimuláció segítségével.

Az olvasztott regolit elektrolízis eljárás

Az új technológia neve „olvasztott regolit elektrolízis,” amely során a Hold felszínén található kőzetet 1600 Celsius-fokra hevítik, majd áramot vezetnek át rajta. Ennek eredményeként a kőzetből kivonható a vas, a szilícium és az alumínium. A Blue Origin közlése szerint sikerült 99,999 százalékos tisztaságú szilíciumot előállítaniuk.

Az Artemis-program és a Blue Origin szerepe

A Blue Origin eredetileg a NASA Artemis-programjában versengett az új holdleszálló egység megépítéséért, de végül az Elon Musk vezette SpaceX nyerte el a pályázatot. Ennek ellenére a Blue Origin továbbra is aktív résztvevő az űrkutatásban és már eljutott az űr határáig, bár még nem sikerült Föld körüli pályára állnia.

Az Artemis-program célja nem kizárólag új holdraszállások lehetőségeinek megvalósítása, hanem tartós holdbázis létrehozására is törekednek. Az „olvasztott regolit elektrolízis” eljárása nagymértékben segíthet ebben, ugyanis nemcsak fémeket, hanem oxigént is elő lehet állítani vele. Ez azt jelenti, hogy a holdbázis energiaigényét kiszolgáló napelemeket nem szükséges a Holdra szállítani, és a bázis építéséhez szükséges anyagok is helyben előállíthatók lesznek a későbbiekben.