Kajak típusok

Kajak típusok

A kajakozás szerelmesei kajak típusok sokasága közül választhatnak, melyeket mi most össze is gyűjtöttünk. A kajakozás egy nagyon népszerű sportág, melyet rengetegen űznek a világon. Egészen a kezdő szintűtől a versenyzőig megtalálhatóak a hajók fajtái cikkünkben.

Túrakajak

Habár a túrázás védett vizeken is zajlik, ezek nem feltétlenül a kezdő evezősök számára vannak fenntartva. A túrázás azoknak az evezősöknek szól, akik komolyan veszik az evezést, és ésszerű kényelem mellett hosszú ideig használható kajakot keresnek.

A túra kajak típusok általánosságban elég hosszú és nagyon jó az irányíthatóságuk, ezáltal könnyen lehet vele tartani az irányt. Míg a túrakajakok nagyon hasonlítanak a tengeri változatokra, csak egy lezárt válaszfaluk van, amely a kajakos mögött van.

A túrakajak nem zárt terű, így lehetővé téve, hogy befolyjon oda a víz a hajóval történő beborulás esetén. Ez az elsődleges oka annak, hogy a túrakajakokkal védett vizeken kell evezni.

Tengeri kajak típusok

A tengeri kajakokat általában az óceánban vagy más nagy és kiszámíthatatlan víztesteken szokták használni, azonban bárhol vízre lehet pattani ezen hajókkal is. A tengeri kajak két lezárt válaszfallal rendelkezik, az egyik a lábak előtti résuen, a másik az ülés mögötti farban.

A válaszfalak és a nyílások lehetővé teszik, hogy a kajakos rengeteg felszerelést tároljon, és tökéletesek táborozáshoz vagy hosszú utakhoz is.

Ezekkel a hajókkal könnyű evezni, hiszen nagyon stabilak emellett pedig kormánnyal is fel vannak szerelve, amely egyszerűvé teszi a hajónak az irányítását. A kialakításuk miatt jelentős hullámokat is átvághatnak. Súlyuk igen vaskos, nem beszélve a méretéről, ami általánosságban véve 5 méter szokott lenni.

Versenykajak

Mint ahogy a nevéből is kikövetkeztethető, ezen kajak típusok versenyzésre vannak fenntartva. Azaz a nagyobb világversenyeken, mint például az olimpia is ilyen hajót használnak a versenyzők. Ezzel a fajta hajóval nyerte olimpiai bajnoki címeit Kammerer Zoltán, de persze Lucz Dóra Európa-bajnok és Csipes Tamara olimpiai és világbajnok kajakos is ilyen hajóban érte el sikereit.

A versenykajak legfontosabb tulajdonsága, hogy könnyű legyen, emellett kiváló áramlási tulajdonságokkal is kell rendelkezzen. Persze nagyon fontos megjegyezni ezekről a versenyhajókról, hogy rengeteg gyakorlást igényelnek, míg valaki stabilan meg tud ülni bennük, hiszen igen instabil hajóról beszélünk.