Vadászat

Vadászat

A vadászat vadon élő állatok vagy vadállatok felkutatásának, üldözésének, befogásának vagy megölésének gyakorlata. Az emberek vadászatának leggyakoribb okai a hasznos állati termékek ( hús, szőrme, nyersbőr, csont/agyar, agancs stb.) Betakarítása, kikapcsolódás / taxidermia céljából (lásd: trófeavadászat ), a veszélyes ragadozók eltávolítása.

Kikapcsolódásként vadászott fajok általában általában az emlősök és a madarak. Sok ember vadászik etetésük és szülői magatartásuk részeként, néha olyan mennyiségben, amely meghaladja az azonnali táplálkozási szükségleteket. Aki vadászik, az ragadozó, és akire vadásznak, az a zsákmány.

magyar vadász

Az emberek vadászati ​​tevékenységei a Homo erectusban vagy korábban merültek fel, több millió évvel ezelőtt. A vadászat mélyen beágyazódott a különféle emberi kultúrákba, és egykor a vidéki gazdaság fontos része volt – amelyet a közgazdászok az erdőgazdálkodás, a mezőgazdaság és a halászat mellett az elsődleges termelés részének minősítettek. A modern szabályozás megkülönbözteti a törvényes vadászati ​​tevékenységeket az illegális orvvadászattól, amely az állatok engedély nélküli és szabályozatlan leölését, csapdázását vagy elfogását foglalja magában.

A vadászat a népesség ellenőrzésének eszköze

Az élelmiszerellátáson kívül a vadászat a népesség ellenőrzésének eszköze lehet. A vadászat szószólói kijelentik, hogy a szabályozott vadászat a modern vadgazdálkodás szükséges eleme lehet, például az állatpopulációk egészséges részarányának fenntartásához a környezet ökológiai teherbírásán belül, ha a természetes ellenőrzések, például a természetes ragadozók hiányoznak vagy nem elégségesek, vagy tenyésztési programok finanszírozására, valamint a természetvédelmi területek és a természetvédelmi parkok fenntartására. Túlzott vadászat azonbanis erősen hozzájárult a veszélyeztetettség , kiirtás és kihalás sok állat. Egyes állati jogok és anti-vadászat aktivisták tekintenek vadászat, mint egy kegyetlen , perverz és felesleges vér sport. Bizonyos vadászati gyakorlat, mint például a konzerv vadászatok és nevetségesen fizetett / megvesztegette trófeát túrák (különösen a szegény országokban), tartják etikátlan és kizsákmányoló még néhány vadászok.