Testépítés és testépítő bajnokok

Testépítés és testépítő bajnokok

A testépítés gyakran a sportok királyaként van emlegetve. A görög istenek ősi szobrai bizonyságot tesznek arra, hogy motiválják az embert, hogy kövesse ezt a királyi sportot. A testépítés mint hobbi segít megbecsülni az isten adott testét, és távol tartja magát a káros szenvedélyektől is. Az emberi test a mérnöki munka csodája és a testépítés önmagában és esztétikailag dicséri általános fejlesztését. A testépítésben a gyakorlatok, az étrend és a pihenés kombinációjával maximalizálja az izomnövekedést és az izomerőt. Manapság a testépítés Magyarországon egyre elterjedtebb sport, és számos versenyt rendeznek, hogy meghatározzák a legszebb férfi és női testet több kategóriában. Ez egyben olyan hobbi is, amely szorgalmasan követve elég kifizetődő hivatásnak bizonyulhat.

A testépítés elkezdése

A testépítést már akár 13-14 éves korban is el lehet kezdeni, amely hazánkban egyre gyakoribb tevékenységgé vált a fiatalok körében. Ilyen korban még érdemes lehet egy edző segítségével belevágni a testépítés világába. Ez azért nagyon fontos, mert először mindig a mozgásformát kell elsajátítani megfelelő módon kisebb súlyokkal a sérülések elkerülésének érdekében, majd utána lehet emelni a súlyokon.

Edzésterv személyre szabott módon

Fontos a testépítés sportágában, hogy nagyon sokat kell tapasztalni ahhoz, hogy a saját igényeinknek legmegfelelőbb edzéstervet állítsuk össze. Ugye a testrészek, amit szokás edzeni a hát, váll, mell, kar izmai, láb, illetve has. A legjobb, ha kipróbálunk kezdésnek több gyakorlatot, és kísérletezünk velük, hogy melyik stimulálja legjobban az izomrostokat. A gyakorlatoknál az ismétlésszámok kérdése is elég megosztó téma szokott lenni. Itt is sokat segít a tapasztalat megléte, hiszen sokszor ez is egyén függő.

Egy fontos tényező, az étkezés

A testépítés során kifejezetten fontos odafigyelni a testépítő étrendre is, hiszen nem megfelelő étrend esetén nagyon nehéz izmot építeni. Étrend elkészítéshez vagy személyi edző segítsége szükséges, vagy ehhez megfelelő tudás megléte. Fontos, hogy az étrendben szerepeljen elegendő mennyiségű fehérje, de a zsírt és a szénhidrátokat is érdemes nem elhanyagolni, ha fenntartható étrendet szertnénk összeállítani. Ettől eltekintve szem elött kell tartani az egészséges táplálkozás meglétét is.

Edzés otthon

A testépítést akár otthon is meg lehet oldani, nem szükséges hozzá edzőterembe menni. Ehhez vagy felszerelésre van szükség, vagy saját testúllyal végzett gyakorlatokkal lehet megoldani. A sikeres otthoni edzéshez azért mindenképpen érdemes legalább beszerezni két darab kézisúlyzót súlyokkal együtt, egy egyenes rudat, és persze nem árt egy pad sem némely gyakorlat kivitelezéséhez.

Testépítő bajnokok

  • Arnold Schwarzenegger hétszeres Mr. Olympia
  • Frank Zane
  • Phil Heath