reflux

Reflux nyelőcső záróizom

Ahol a nyelőcső a gyomorba nyílik, ott van egy gyűrűszerű izom, amelyet alsó nyelőcső záróizomnak neveznek. Szelepként működik, és állítólag megakadályozza a gyomor savas tartalmának feljutását a nyelőcsőbe. Természetesen megnyílik, ha lenyel, böfög vagy hány. Ellenkező esetben zárva kell maradnia. Savas refluxban szenvedő embereknél ez az izom legyengült vagy nem működik. A savas reflux akkor is előfordulhat, ha túl nagy nyomás nehezedik az izomra, ami miatt a sav átnyomódik a nyíláson.

Reflux étkezés

Nem meglepő, hogy a legtöbb reflux étkezés után következik be. Úgy tűnik továbbá, hogy a nagyobb étkezés súlyosbíthatja a reflux tüneteit. A savas reflux minimalizálásának egyik lépése az, hogy elkerülje a nagy ételek fogyasztását. A rekeszizom a gyomor fölött elhelyezkedő izom. Egészséges embereknél a rekeszizom természetesen erősíti az alsó nyelőcső záróizomot. Mint korábban említettük, ez az izom megakadályozza a gyomorsav túlzott mennyiségének a nyelőcsőbe történő szivárgását.

Hasi zsír

Ha azonban túl sok hasi zsír van, akkor a nyomás a hasában olyan magasra emelkedhet, hogy az alsó nyelőcső záróizom felfelé tolódik, el a rekeszizom támasztól. Ez az állapot hiatus hernia néven ismert. A hiatus sérv az oka annak, hogy az elhízott emberek és a terhes nők fokozottan veszélyeztetik a refluxot és a gyomorégést. Számos megfigyelési tanulmány azt mutatja, hogy a hasi területen lévő extra kilók növelik a reflux kockázatát. Ellenőrzött tanulmányok ezt alátámasztják, amelyek azt mutatják, hogy a fogyás enyhítheti a GERD tüneteit. A fogyásnak az egyik prioritása kell, hogy legyen, ha GERD mellett él. A túlzott nyomás a hasban a savas reflux egyik oka. A hasi zsír elvesztése enyhítheti a tüneteit.

Alacsony szénhidráttartalmú étrend

Egyre több bizonyíték arra utal, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend enyhítheti a savas reflux tüneteit. A tudósok azt gyanítják, hogy az emésztetlen szénhidrátok baktériumok elszaporodását és megnövekedett nyomást okozhatnak a has belsejében. Egyesek még azt is feltételezik, hogy ez lehet a savas reflux egyik leggyakoribb oka. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a baktériumok szaporodását a szénhidrát emésztésének és felszívódásának zavara okozza. Ha túl sok emésztetlen szénhidrát van az emésztőrendszerében, gázos és puffadt lesz. Hajlamos arra is, hogy gyakrabban böfögjön. Ezt az elképzelést alátámasztva néhány kis tanulmány azt mutatja, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend javítja a reflux tüneteit. Ezenkívül az antibiotikum-kezelés jelentősen csökkentheti a savas refluxot, esetleg a gáztermelő baktériumok számának csökkentésével. Egy tanulmányban a kutatók GERD prebiotikus rost- kiegészítőkkel adták a résztvevőknek, amelyek elősegítették a gáztermelő baktériumok szaporodását. A résztvevők reflux tünetei ennek következtében súlyosbodtak.