Horog méretek és típusok

Horog méretek és típusok

A megfelelő horog méretek és típusok kiválasztásával sok babér teremhet nekünk a tavak és folyók partjain. A horgász szerelék egyik legfontosabb részéről beszélünk most, melynek megválasztását nem aprózhatjuk el.

A horog részei

A legtöbben azt gondolnánk, hogy a horog csupán egy darabból álló kellék a horgászathoz, de ez nem így van. Először is azt érdemes áttekinteni, hogy milyen részei vannak egy horognak.

  • Szem: Egy olyan gyűrű, amelyhez a damilt rögzíthetjük
  • Szár: A horognak a szára az a szemtől lefele haladó egyenes rész, amely a görbülésig tart
  • Hegy: A halnak a szája ebbe a hegyes részbe szúródik bele
  • Szakáll: Egy visszafelé hajló tüske, ami megakadályozza, hogy a horog kiszabaduljon
  • Öböl: A szár és a horognak a hegye között lévő távolság

A horog méretek

Nagyjából a horog méretek szempontjából a 30-as méretűek számítanak a legkisebbeknek, és lefelé haladva a számok sorrendjében, találhatunk egyre nagyobb darabokat. A sorrend végét ezen logika alapján nyugodtan gondolhatnánk, hogy az 1-es számozás jelenti, azonban ez mégsem igaz. Az 1 után jönnek az 1/0, 2/0 és hasonló számozású horgok, melyek mind nagyobbak, mint az 1-es horog. A /0-s darabok között azonban már megfordul az előbb leírt sorrend, ami azt jelenti, hogy a minél nagyobb szám, annál nagyobb horgot jelent. Ezeket viszont már tényleg hatalmas halak megfogásához szokták használni. Amit még fontos megemlíteni az az, hogy egy adott számozással ellátott horog nem minden gyártó esetében jelent ugyanakkora méretet.

Baitholder fajtájú horgok

Az úgynevezett Baitholder horog egy remek választás lehet minden horgász számára, főleg sokoldalúsága miatt. A szárán két darab hegy is található, így nincs esélye leesni a csalinak használt, főként csontkukacnak. A rajta található szakáll azonban problémát is okozhat, hiszen jelentős sérüléseket okozhat a halnak.

Kör horgoknak a működése

Ez az egyik legbarátibb választás a halak sérüléseinek elkerülése érdekében. A hegy része a horognak a szár felé áll, így nem tud mélyen bele fúródni a hal szájába, hanem csak annak sarkába. Érdemes megemlíteni, hogy ezen horog használatának elsajátításához kell egy kis idő. Ez azért van, mivel ki kell várni addig amíg bele nem akad megfelelően a halnak a szájába, hiszen anélkül könnyen kieshet belőle.

Tripla változat

Ezeken a horgokon három darab hegy található, amely megnövelheti az esélyeket a halak kifogására. A probléma velük, hogy nem képesek túl mélyen át szúrni a halak száját. Továbbá a hal szájából való eltávolítás is veszélyes lehet, mivel elég nehéz megúszni kezünk sérülése nélkül.